Apen

Climbing Onze apen zijn Lampong- of laponderapen (Eng.: pigtail macaques, Thai: ling klang) (Macaca nemestrina)

Lampongapen zijn geheel bedekt met een olijfbruine vacht, uitgezonderd de onderkant, die wit is en bovenop de kop, waar de vacht donkerbruin of zwart is en een rond patroon vertoont. Jongen worden zwart geboren en de kleur van hun vacht verandert geleidelijk tot ze volwassen zijn en hun definitieve kleurschakering hebben.

Lampongaapmannetjes zijn ca. 49 tot 57 cm groot en wegen tussen de 6 en 14,5 kg, terwijl de wijfjes ca. 47 tot 56 cm groot zijn en tussen de 4,7 en 11 kg wegen.

Mannetjes hebben veel grotere hoektanden dan wijfjes, gemiddeld zo'n 12 mm, die gebruikt worden in agressieve interactie. Lampongapen hebben een ingekorte staart, die korter is dan de lengte van hun hoofd plus romp, en meestal kaal of bijna kaal is. De Engelse naam "Pigtail macaques" komt van deze staarten, die kort en halfopstaand zijn en daarmee in de verte aan varkenstaarten doen denken. Ze bewegen zich voort op handen en voeten, zowel op de grond als in bomen. Lampongapen worden gemiddeld ongeveer 26 jaar oud.

Collecting

Een getrainde mannetjesaap kan zo'n 1000 tot 1500 kokosnoten per dag plukken, terwijl een wijfje nog altijd op zo'n 600 kokosnoten per dag komt!

Hoe kan men een gezonde aap herkennen? Allereerst moet de leefruimte van de aap schoon zijn. Hij moet heldere en snel heen en weer schietende ogen hebben en altijd actief zijn. Het postuur van de aap mag noch te dik, noch te dun of te klein zijn.

In rood staat aangegeven waar de lampongaap voorkomt.range

Valide CSS!